poniedziałek, 17 marca 2014

Faszerowana cukinia w wersji dietetycznej

Mała przerwa w prowadzeniu bloga wynika nieco z mojego najeżenia się do ogólnie pojętego "jedzenia"...a co za tym idzie, do chęci zgubienia nadmiarów-gramów przed wiosną, latem :) 


Zatem dziś nieco dietetycznie...ale ciekawie! I co najważniejsze smacznie!! 

Cukinia w roli głównej - tydzień temu testowałam placuszki cukiniowe z dipami, dziś postanowiłam cukinię nafaszerować czymś bardziej konkretnym, czyli mięsem! 

Składniki:

2 cukinie ( małe, obecnie dostępne w sklepach )
0,5kg mięsa z szynki wieprzowej - zmielonego
łyżka majonezu light by Hellmans
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki, lubczyk suszony 
1 jajko
"odrobina" ( w dosłownym tego słowa znaczeniu ) sera żółtego startego na drobnej tarce




Cukinię myjemy, kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne wzdłuż. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, majonez, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy farsz bardzo dokładnie. Cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy mięsnym farszem - możemy je przykryć nim w całości. Zapiekamy w 180C ok. 45 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy cukinię serem żółtym. 

Pyszne, delikatne i dietetyczne dania - w sam raz na obiad. 

P.S. Jeśli dość drastycznie podchodzicie do swojej diety - należy pominąć majonez i odrobinę sera - jednak w takiej ilości podejrzewam, że składniki te na pewno nam nie zaszkodzą.

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Uwielbiam cukinię w każdej postaci! Jednakże zstąpiłabym ten majonez light zwykłym- trochę więcej tłuszczu, ale mniej chemii :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj zjadłabym taką cukinię, wspaniale się prezentuje :) ! Przepis wypróbuję na pewno :) !!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie piekę ,mam nadzieję,że będzie tak smaczne jak wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - zapewniam, ze będzie pyszna - właśnie mi przypomniałaś o cukinii, która mi zalega w lodówce :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...