piątek, 8 listopada 2013

Dżem z dyni z jabłkiem

Obiecany przepis na mój test kulinarny - czyli dżem z nadmiaru ogromnej dyni! 






Składniki:

dynia pokrojona w kostkę 
jabłka pokrojone w kostkę
rodzynki
cukier
sok z kilku cytryn
Żel-Fix 1:3
cynamon
woda
kilka słoików








Celowo nie podaję ilości składników, bo wszystko zależy od smaku dyni i Waszego "widzimisię" - jedyne co jest pewne to to, że daję jedną paczuszkę Żel-Fix'u, aby uzyskać odpowiednia konsystencję dżemu.

Pokrojoną dynię i jabłka minimalnie podlewam wodą i duszę, aż zaczną się rozpadną. Dodaję garść rodzynek. Doprawiam - jeśli chcemy dżem bardziej słodki - dodajemy cukier, jeśli bardziej kwaśny sok z cytryn - u mnie było to ok. 50g cukru dla smaku i sok z 4 cytryn. Smak dżemu idealnie podkreśla odrobina cynamonu - więc i jego dodajcie! Na koniec wsypujemy Żel-Fix i zagotowujemy. Dżemem wypełniamy wyparzone i suche słoiki. Zakręcamy i odkładamy nakrętkami do dołu, aż do wystygnięcia. 


Dżem jest pyszny! Mi nieco przypomina dżem z moreli, który uwielbiam!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...