niedziela, 15 grudnia 2013

Miękkie pierniczki świąteczne

Piekę je od czterech lat i nie wyobrażam sobie już Świąt bez nich. Nawet mój Mąż włącza się w wałkowanie ciasta i wycinanie pierniczków. W tym roku do klasycznych pierniczków dołączyły jeszcze pierniczki na kubek - o nich i zdobieniu pierniczków będzie oddzielny post. Tymczasem macie jeszcze tydzień czasu na pierniczki! Polecam je szczególnie!  




Składniki na ok. 40 szt. Proponuję jednak od razu podwoić składniki :waytogo:

* 100g masła lub margaryny
* 170g miodu
* 100g cukru

Wszystko razem podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia, następnie wystudzić.

* 1 jajko i 1 żółtko
* 330g mąki pszennej - to wartość orientacyjna zależna od masy, przyda się większa ilość
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka przyprawy do piernika
* 1 czubata łyżka ciemnego gorzkiego kakao

Jajko i żółtko ubić w misce, dodać mąkę przesianą z proszkiem, przyprawami i kakao, wlać wystudzoną masę miodową i dokładnie wyrobić miękkie ciasto. Będzie dość kleiste, więc dosypujemy mąkę do czasu, aż uda nam się uzyskać pierwszą kulę.
Ciasto w postaci 2-3 kulek ( aby łatwiej było je rozwałkować ), wstawić w misce do lodówki na 2-3 godziny.
Wałkować na grubość ok. 5-6 mm (będzie miękkie, w razie potrzeby podsypywać naprawdę minimalną ilością mąki).
Piec 10 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją i znowu robią się miękkie, gdy zamkniemy je w szczelnym pojemniczku np. z dodatkiem 2-3 plasterków jabłka. 


2 komentarze:

  1. czy pierniki muszą długo leżeć, żeby były jadalne? proszę o szybką odpowiedź! :->

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michalina, pierniczki w ciagu jednego, dwóch dni miękną. Najlepiej przechowywać je w opakowaniu z plasterkiem jabłka w środku.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...