poniedziałek, 2 grudnia 2013

Schab faszerowany pieczarkami

Ta wersja schabu jest idealna zarówno na obiad, na ciepło, jak i na kanapkę, na zimno. Nie jesteśmy miłośnikami schabu - schabowe powstają u nas w domu może raz w roku - ba nawet nie pamiętam, kiedy były ostatni raz. Każda inna opcja na schab wydawała się ( do czasu wędliny suszonej ) nijaka - mięso zazwyczaj wychodziło suche i bez smaku. Jednak nie można się tak łatwo poddawać w kuchni. Dodatek pieczarek, podsmażonych z cebulką na maśle sprawił, że schab nabrał ciekawego smaku. Ważne, aby schab był bardzo cienko rozbity. Danie jest bardzo proste i szybkie - nawet jeśli mamy przygotować w ilości kilku porcji dla gości.

Potrzebujemy:

3-4 plastry schabu bez kości 
1 cebulkę 
300g pieczarek
odrobinę śmietany 18% ( 1-2 łyżki )
sól
pieprz
paprykę słodką mieloną
olej rzepakowy do smażenia
masło do smażenia

Cebulkę kroimy w półksiężyce podsmażamy do miękkości na maśle - dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy w ten sposób, aż do momentu, gdy cały płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę śmietany.

Schab rozbijamy na bardzo cienkie duże plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. 

Na plastrze schabu układamy porcję farszu ( dość dużą, ale taką, która pozwoli swobodnie zwinąć roladkę) , zawijamy boki do wewnątrz i turlamy rulonik - można sobie pomóc zamknąć rulonik za pomocą wykałaczki. 

Smażymy na rozgrzanej dobrze patelni - kładąc ruloniki najpierw tak, aby koniec mięsa był na dole - wówczas ładnie zespolimy zamknięcie. Czas smażenia powinien wynosić około 10 minut - tak aby mieć pewność, że mięso będzie w środku dobrze wysmażone. 

Jeśli wybieramy opcję podania roladek na ciepło na obiad - polecam przygotować dodatkowo sos - na przykład z pieczonej czerwonej papryki, serowy czy po prostu beszamel. 

Jeśli chcemy jeść roladki na zimno - gdy wystygną wstawmy je do lodówki na kilka godzin, aby zyskały zwartą strukturę ułatwiającą krojenie. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pyszna rolada, i jak nadziana po brzegi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...