poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kuskus z warzywami - czyli kuskusotto!



Ostatnio nabrałam ochoty na lekkie i sycące dania, które można zabrać ze sobą do pracy i zjeść w wolnej chwili w ciągu dnia. Pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to sałatka z kuskusem - w zasadzie to takie " kuskusotto" ( nie risotto :) ). W efekcie wyszło satysfakcjonujące danie lunchowe - świetnie zaspokajające głód - które jednak polecam bardziej na ciepło, niż na zimno. Pamiętajmy, że kasza - dowolna, nasza ulubiona - to najdoskonalsza alternatywa dla ziemniaków, makaronu czy białego ryżu.





Potrzebujemy - na dużą porcje dla 1 osoby lub 2 małe porcje dla 2 osób:

małą miseczkę kuskusu ( do miseczki wsypujemy kuskus, lekko solimy i mieszamy suche ziarenka, zalewamy wrzątkiem tak, aby woda była około 1cm ponad kaszę, przykrywamy i zabieramy się za resztę warzyw)

1 cebulę
1 paprykę czerwoną
1 marchew
odrobina zielonej pietruszki
10 czarnych oliwek
czosnkowa oliwa z oliwek
masło klarowane
sól
pieprz


Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, gdy będzie szklista dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę, dusimy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko podsmażamy do chwili, gdy będzie miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone w talarki oliwki, posiekaną pietruszkę i łyżeczkę czosnkowej oliwy z oliwek. 

Na koniec wrzucamy na patelnię kuskus i smażymy jeszcze minutę. 
Gotowe!



Myślę, że w wersji z sosem majonezowo-jogurtowo-czosnkowym - taka mieszanka kuskusu i warzyw byłaby idealną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...