Mała przerwa w prowadzeniu bloga wynika nieco z mojego najeżenia się do ogólnie pojętego "jedzenia"...a co za tym idzie, do chęci zgubienia nadmiarów-gramów przed wiosną, latem :)
Zatem dziś nieco dietetycznie...ale ciekawie! I co najważniejsze smacznie!!
Cukinia w roli głównej - tydzień temu testowałam placuszki cukiniowe z dipami, dziś postanowiłam cukinię nafaszerować czymś bardziej konkretnym, czyli mięsem!
Składniki:
2 cukinie ( małe, obecnie dostępne w sklepach )
0,5kg mięsa z szynki wieprzowej - zmielonego
łyżka majonezu light by Hellmans
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki, lubczyk suszony
1 jajko
Cukinię myjemy, kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne wzdłuż. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, majonez, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy farsz bardzo dokładnie. Cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy mięsnym farszem - możemy je przykryć nim w całości. Zapiekamy w 180C ok. 45 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy cukinię serem żółtym.
Pyszne, delikatne i dietetyczne dania - w sam raz na obiad.
lubię takie cukinie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Uwielbiam cukinię w każdej postaci! Jednakże zstąpiłabym ten majonez light zwykłym- trochę więcej tłuszczu, ale mniej chemii :-)
OdpowiedzUsuńOjjj zjadłabym taką cukinię, wspaniale się prezentuje :) ! Przepis wypróbuję na pewno :) !!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie piekę ,mam nadzieję,że będzie tak smaczne jak wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAgnieszka - zapewniam, ze będzie pyszna - właśnie mi przypomniałaś o cukinii, która mi zalega w lodówce :)
Usuń