poniedziałek, 17 lutego 2014

Galaretki drobiowe - a'la nóżki

Nie wszyscy są miłośnikami nóżek, ba, niektórzy nawet ich nie tkną! Ja nóżki uwielbiam, ale przyznam się, że typowych nóżek nie robię - wolę wersję bardziej dietetyczną - czyli "nóżki" drobiowe. Robi się je błyskawicznie, a jeśli przygotujemy od razu 6-8 kokilek, wystarczą na wieczorną kolację na kilka osób lub dla nas samych na kilka dni. 




Potrzebujemy:

2 nogi z kurczaka
1 marchew
1 małą pietruszkę
kawałek pora
zielony groszek
natka pietruszki
sól 
żelatynę 


Kurczaka obieramy ze skóry i wszelkich kawałków tłuszczu (tak robię zawsze, aby maksymalnie odchudzić dania z kurczaka), myjemy, zalewamy letnią wodą. Wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, pora. Solimy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Przygotowujemy kokilki - na dnie układamy marchew, natkę, dodajemy odrobinę groszku - część zostawiamy na wierzch. Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko (można pominąć, jeśli nie zależy nam na klarownym wywarze). Ostudzone mięso kroimy na drobne kawałki i wkładamy do kokilek. Dokładamy marchew i groszek. Ja użyłam jeszcze odrobinę pietruszki.



Przecedzony wywar zagotowujemy i zestawiamy z ognia - rozpuszczamy w nim żelatynę (w ilości odpowiedniej to informacji na opakowaniu). Zalewamy. Czekamy aż zalane wywarem kokilki wystygną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!  


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...