niedziela, 12 stycznia 2014

Śledzie Bożeny Dykiel

Ten wspaniały przepis odkryłam w pierwszy dzień Świąt podczas kolacji u Znajomych. Jak dla mnie jest fenomenalny, a do tego wyjątkowo prosty w przygotowaniu.  



Śledzie wymoczyć, pokroić i ułożyć na talerzu. Skropić obficie sokiem z cytryny i posypać odrobiną cukru i pieprzu. Posmarować musztardą i zostawić na godzinę. Po tym czasie włożyć śledzie do słoika i zalać oliwą. W ten sposób przygotowane śledzie można przechowywać nawet 3 tygodnie. 

Śledzie serwować z cebulką przygotowaną dzień wcześniej w następujący sposób: cebulkę pokrojoną w półplasterki słodzimy i skrapiamy oliwą, maggi i oprószamy vegettą i pieprzem ziołowym. 

2 komentarze:

  1. Przepis rzeczywiście prosty. Uwielbiam śledzie, więc wypróbuję :) Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. śledzie zawsze moczę w wodzie z octem - później są kruche i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...