Od dawna zabierałam się za zrobienie z avocado czegoś innego niż sushi, sałatki czy po prostu kanapki. Zachęcona kilkoma znalezionymi ostatnio przepisami postanowiłam w końcu zrobić z avocado - MASŁO! Taki produkt, choć kaloryczny ( pamiętajmy, że avocado zawiera dużo tłuszczu - na szczęście tego dobrego) może stanowić świetną alternatywę dla naszego ulubionego masła, margaryny itp. Jak wiemy bez "poślizgu" na kanapce - ciężko! Ale może być przynajmniej zdrowo! Zdrowo dla tych walczących z cholesterolem, czy też ze zbędnymi kilogramami.
Przepis szybki, prosty i całkiem smaczny.
Potrzebujemy:
1 avocado
odrobinka soku z cytryny
szczypta soli ( można pominąć )
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Kilka kropel soku z cytryny sprawi, że masło nie ściemnieje i dłużej zachowa piękny, zielony kolor. Masło przechowujemy w lodówce do kilku dni - o ile go wcześniej nie zjemy!
Mam pomysł, aby zrobić z avocado pastę do chleba - więc jeśli komuś w postaci masła nie zasmakuje - będę miała wkrótce inne rozwiązanie na wykorzystanie tego zdrowego owocu.
same pyszności.... :D
OdpowiedzUsuńja dodaję jeszcze dużo czosnku:)
OdpowiedzUsuń