piątek, 17 stycznia 2014

Barszcz czerwony na zakwasie

W ostatnich dniach przed Świętami skusiłam się, aby samodzielnie przygotować zakwas buraczany. I bez wątpienia będę go robić na bieżąco - smak barszczu na zakwasie jest wyśmienity. Całość wymaga od nas cierpliwości - przepis na zakwas znajdziecie we wcześniejszych postach. Ale warto! 


Składniki:

Zakwas buraczany - około 1 szklanki
4 średnie buraki czerwone
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera 
kawałek pora
2 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól
cukier

Barszcz możemy przygotować rano przed podaniem, a nawet dzień wcześniej - zyska wówczas na smaku. Buraki obieramy i kroimy w plasterki, umieszczamy w większym garnku. Pozostałe warzywa obieramy i dokładamy buraków. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe oraz pieprz. Zalewamy całość wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Po godzinie przecedzamy wywar ( warzywa możemy wykorzystać na sałatkę - przepis wkrótce ), dodajemy zakwas buraczany, doprawiamy do smaku i podgrzewamy - NIE GOTUJEMY! ( aby nie stracił pięknego koloru ). 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...