czwartek, 16 stycznia 2014

Masło z avocado - zdrowa alternatywa dla niezdrowych tłuszczy

Od dawna zabierałam się za zrobienie z avocado czegoś innego niż sushi, sałatki czy po prostu kanapki. Zachęcona kilkoma znalezionymi ostatnio przepisami postanowiłam w końcu zrobić z avocado - MASŁO! Taki produkt, choć kaloryczny ( pamiętajmy, że avocado zawiera dużo tłuszczu - na szczęście tego dobrego) może stanowić świetną alternatywę dla naszego ulubionego masła, margaryny itp. Jak wiemy bez "poślizgu" na kanapce - ciężko! Ale może być przynajmniej zdrowo! Zdrowo dla tych walczących z cholesterolem, czy też ze zbędnymi kilogramami.

 Przepis szybki, prosty i całkiem smaczny. 



Potrzebujemy: 

1 avocado
odrobinka soku z cytryny
szczypta soli ( można pominąć )

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Kilka kropel soku z cytryny sprawi, że masło nie ściemnieje i dłużej zachowa piękny, zielony kolor. Masło przechowujemy w lodówce do kilku dni - o ile go wcześniej nie zjemy! 

Mam pomysł, aby zrobić z avocado pastę do chleba - więc jeśli komuś w postaci masła nie zasmakuje - będę miała wkrótce inne rozwiązanie na wykorzystanie tego zdrowego owocu. 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...