wtorek, 23 września 2014

Domowa mielonka - przysmak z cyklu domowe wędliny

Pamiętacie smak mielonki, takiej z puszki? Mi kojarzy się z wyprawami w góry, gdzie zabierało się świeży chleb i właśnie na przykład taką mielonkę, aby w przerwie przygotować sobie pyszne kanapki - nic nie smakowało wtedy lepiej. Smak mielonki chodził za mną już dawno...kupne mielonki, które stoją na sklepowych półkach odstraszają składem. Dlaczego więc nie przygotować domowej mielonki? Po przestudiowaniu wielu przepisów z internetu w końcu zdecydowałam się zaryzykować - ryzyko się opłaciło, bo mielonka od pół roku co jakiś czas gości u nas w domu. Ze wskazanej porcji otrzymujemy około 4 średniej wielkości słoików - warto w tym celu zakupić proste słoiki, co znacznie ułatwia krojenie gotowego produktu. 



Składniki:
ok. 1kg łopatki (lub innej wieprzowiny - ja kupuję łopatkę odtłuszczoną w Lidl)
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki czosnku suszonego lub granulowanego
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki pieprzu

Mięso myjemy, kroimy na drobniejsze kawałki i mielimy przez maszynkę ( można nawet zmielić 2x. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do wyparzonych słoików wypełniając je w do 2/3 wysokości (należy mięso dobrze ubić). Słoiki zakręcamy, umieszczamy w garnku z wodą (woda powinna sięgać wysokości mięsa, w czasie gotowania wodę należy uzupełniać). Na dno warto położyć ściereczkę lub kawałek gazety. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 2-3 godzin w zależności od wielkości słoików. Po wystudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...