środa, 30 kwietnia 2014

Zupa z czerwonej soczewicy

To moje kolejne odkrycie (dzięki mojej kochanej świadkowej). Nie ukrywam, że soczewicy przyjrzałam się pierwszy raz - wartości odżywcze zachwycają, czas jej przygotowania także. Zupa okazała się pyszna - chociaż Mąż nieco kaprysił - nie przepada za tego typu zupami. Dodatek zielonych oliwek, jeśli ktoś je lubi - świetnie komponuje się z całością. Z 200g soczewicy uzyskujemy zupę na 3 dni - i zaznaczam - z każdym dniem jest lepsza! Nabiera aromatu...przegryza się przyprawami. Mniam! 






Składniki: 

200g soczewicy czerwonej 
2 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki 
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
puszka pomidorów 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l wody 
sól
pieprz 
oregano
chilli
oliwki zielone

Cebulkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy w dużym garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy talarki marchewki i opłukaną dobrze pod bieżącą wodą soczewicę. Zalewamy wodą, wrzucamy listki laurowe. Gotujemy około 20 minut - soczewica powinna być miękka. 

  Do całości wrzucamy puszkę pomidorów - mogą być krojone - jeśli są w całości, delikatnie je rozdrabniamy. Dodajemy koncentrat i doprawiamy solą, pieprzem, chilli, oregano. Jeśli ktoś nie lubi pikanterii - należy pominąć chilli. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z zielonymi oliwkami !


1 komentarz:

  1. Twoja zupa trafia na moją listę przepisów do wypróbowania! Mam na dzieje, że mi wyjdzie :D

    [ lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...