niedziela, 26 stycznia 2014

Zapiekane faszerowane muszle z sosem porowym

Makarony, makarony, makarony...mogłabym jeść je codziennie! Co jest w nich takiego fajnego? Hmmm...chyba fakt, że dają nieograniczone możliwości. Mnogość gatunków, kształtów, dodatków, sosów i form podania sprawia, że makaronowa przygoda może trwać i trwać...w nieskończoność. 

Dziś mój kolejny eksperyment z dużymi muszlami. Przeważnie przygotowuję do nich farsz pieczarkowo-serowy, tym razem postanowiłam użyć mięsa i stworzyć do tego jakiś smaczny warzywny sos. Padło na pana pora, a zainspirował mnie przepis Okrasy na faszerowane cannelloni :) Danie jest praco- i czasochłonne, jednak efekt końcowy jest wart zachodu. To rozwiązanie świetne na codzienny obiad, ale też na spotkanie ze znajomymi, czy wystawną kolację - wówczas wypadałoby wyjątkowo zadbać o estetykę przygotowania i podania muszli. 



Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
makaron duże muszle - 25-30 sztuk
1 czerwona papryka
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 jajko
1 por
1 marchew
200ml śmietanki 30%
ser - parmezan lub gana padano
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz biały
odrobina masła
olej rzepakowy 

Muszle gotujemy w osolonej wodzie, nieco krócej niż w przepisie ( mogą być al dente, późniejsze pieczenie sprawi, że będą idealne ). Paprykę siekamy w dość drobną kostkę i podsmażamy na oleju, pod koniec doprawiamy solą i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, które solimy i doprawiamy majerankiem oraz pieprzem. Smażymy kilka minut. Całość studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy jajko i miksujemy na gładki krem. Mieszamy ze startym na grubych oczkach serem ( trochę sera zostawiamy do posypania dania na wierzchu) i wcześniej podsmażoną papryką. Masą wypełniamy muszle i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy natką pietruszki.


Czas na sos. Na oleju rzepakowym podsmażamy posiekany drobno por, startą marchew i czosnek. Dodajemy odrobinę masła i opruszamy mąką. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową. Odparowujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania dość gęstej masy. 

Sosem polewamy przygotowane wcześniej muszle. Pieczemy ok. 15 minut w 180C. Na 5 minut przed końcem posypujemy startym serem. 







3 komentarze:

  1. Chodzą za mną od jakiegoś czasu muszle :) Myślałam o innym nadzieniu ale to jest bardzo, bardzo smakowite :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! a ja jestem fanką pora, zwłaszcza duszonego! pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...