wtorek, 21 stycznia 2014

Zapiekana kasza gryczana

Szybka zapiekanka to doskonałe rozwiązanie na obiad czy kolacje, gdy cierpimy na brak czasu w danym dniu, tygodniu. Jeszcze szybciej nam z nią pójdzie, jeśli dzień wcześniej ugotujemy sobie 2 woreczki kaszy gryczanej. Jak już pewnie wiecie uwielbiamy z Mężem wszelkiego rodzaju kasze...a od niedawna wiem, że kasza to nie tylko dodatek do gulaszu czy kotletów mielonych - to także doskonały produkt do zapiekania, podsmażania, faszerowania, sałatek. Mam nadzieję, że uda mi się Was zarazić miłością do tego niesamowicie zdrowego daru natury. 



Składniki: 

2 woreczki kaszy gryczanej ( gotujemy najlepiej dzień wcześniej )
1 duża cebula
100g półtłustego sera białego
2 jajka
przyprawy do smaku

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do kaszy wraz z jajkami i serem - doprawiamy wedle własnego uznania ( ja dodałam jedynie świeżo mielony pieprz i odrobinę soli ). Zapiekamy w 170C ok. 30 minut. Aby uniknąć zbytniego przyrumienienia się zapiekanki, można w połowie pieczenia, przykryć ją folią aluminiową. 

Moja wersja miała być szybka i dietetyczna - jeśli chcecie zaszaleć razem z cebulką podsmażcie marchewkę i odrobinę boczku, a oprócz sera białego dodajcie garść startego żółtego sera.


3 komentarze:

  1. W życiu nie widziałam zapiekanki z kaszy. Muszę wypróbować! Koniecznie. J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie wygląda :) Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam :) !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...