Sałatka ta jest idealna na szybki lunch w pracy. Jej przygotowanie zajmuje tyle, co ugotowanie makaronu. Użyjcie zdrowego, razowego makaronu, dzięki któremu dłużej będziecie syci. Wbrew obiegowym opiniom, makaron nie tuczy! Oczywiście tylko wtedy, jeśli jemy makaron z dodatkiem sosu, a nie tłusty sos z dodatkiem makaronu. 100g suchego makaronu to około 350kcal - po ugotowaniu ze 100g otrzymujemy, w wyniku pochłaniania przez makaron wody, nawet ponad 300g produktu, nadal o tej samej wartości kalorycznej. Jeśli zatem użyjemy 40-50g makaronu, dołożymy do tego zdrowe, wartościowe warzywa, nasiona, odrobinę oliwy z oliwek - uzyskamy smaczny i pożywny obiad.
Na sałatkę potrzebujemy:
40g makaronu razowego lub pełnoziarnistego - rurki ugotowanego al dente
2-3 suszone, pokrojone pomidory
1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
4-5 małych kuleczek mozzarelli ( lub 1/3 dużej kulki )
ziarna słonecznika ( uprzednio uprażone na rozgrzanej patelni )
Dlaczego makaron al dente? Gdyż dłużej będzie trawiony przez nasz układ pokarmowy i dłużej nie będziemy głodni. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy odrobinę aromatycznej oliwy z suszonych pomidorów, doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem - i gotowe :) Jeśli ktoś nie przepada za sałatkami z oliwą - może użyć łyżeczkę jogurtu lub chudej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz