Zastanawiałam się czy pójść w klasykę, czy wypróbować coś nowego. Długo nie musiałam myśleć - zwykłego hamburgera można zjeść wszędzie ( nie jadamy, ale jak smakują wie każdy ) - zatem w domu można poeksperymentować. Po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisach, które są cotygodniowym dodatkiem do promocji Lidl'a. Okrasa zaszalał, a ja razem z nim. Wyszło z tego apetyczne coś - co w zasadzie nawet z wyglądu do końca nie przypomina hamburgera - ale szczerze polecam Wam wypróbować!
Nietypowość to przede wszystkim bułka - a w zasadzie jej brak! Zastąpiona została placuszkami a'la pita wypieczonymi na patelni grillowej z gotowej mieszanki chlebowej. Rozwiązanie to nie dość, że proste, to na dodatek można zastosować do wielu innych dań - ja takie chlebki uwielbiam. Kolejną ciekawostką przepisu są dodatki do mięsa - między innymi masło orzechowe!! Ponadto przyprawy, a wśród nich mój ukochany cynamon - ten hamburger naprawdę smakuje inaczej. Uwieńczeniem całości jest sos z pieczonej papryki - podchodziłam do niego najeżona, nieco sceptycznie, a okazało się, że jest wisienką na torcie dla całego dania.
Jeśli zatem nie macie pomysłu na sobotni podwieczorek, czy niedzielny obiad - to do dzieła!
Przepis znajdziecie na stronie Kuchnia Lidla : Hamburgery Okrasy
Moje uwagi - przygotowałam danie z połowy porcji - dla dwóch osób w zupełności wystarczy ( wręcz damska część konsumujących, podzieli się z tą męską). Nie przyrządziłam masła z czosnkiem do smarowania chlebków - wydaje mi się, że mięso "oddaje" podczas grillowania wystarczająco dużo tłuszczu, który później znajdzie się na chlebkach (ja jak zwykle starając się odchudzić danie, każdy z hamburgerów odsączyłam z niego na ręczniku papierowym). Jogurt grecki w sosie paprykowym można zastąpić jogurtem naturalnym.
zjadłabym chętnie :D
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście pomysł z :brakiem buły: jest bardzo dobry. Ja uwielbiam domowe burgery i zawsze szukam alternatywny dla białego pieczywa :)
OdpowiedzUsuńO widziałam te burgery, w którymś odcinku chyba w "Okrasa łamie przepisy", też mi tak pysznie wyglądały, u Ciebie wyglądają tak samo kusząco...
OdpowiedzUsuń