niedziela, 22 grudnia 2013

Śledź z cebulką, ogórkiem i grzybkami

To tradycyjny śledź, który od dawna robi moja Mama. Nie ma chyba nic prostszego śledziowego, a na dodatek jest bardzo smaczny - pod warunkiem, że damy śledzikowi przejść wszystkimi smakami przynajmniej przez noc. 


Składniki ( na oko, zależnie od wielkości słoika - najlepiej kroić na bieżąco):

śledzie matjasy
cebulka biała lub czerwona lub jedna i druga
ogórki konserwowe
grzybki konserwowe

Śledzie kroimy w 2cm kawałki, cebulkę, ogórki i grzybki siekamy w drobną kostkę. Składniki układamy na przemian najlepiej w dużym słoiku. Cebulka biała, śledź, ogórek, śledź, grzybki, cebulka czerwona, śledź, ogórek, cebulka biała, śledź, grzybki itd...aż skończy nam się słoik. Zalewamy do pełna olejem - czekając kilka minut aż olej wpłynie we wszystkie zakamarki - ewentualnie dolewamy taką ilość, aby olej przykrył składniki. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. ŁADNIE TU ;-) BĘDĘ ZAGLĄDAĆ ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, robię podobnie, ale w miejsce grzybków konserwowych daję czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...