sobota, 21 grudnia 2013

Cebulowe piersi z kurczaka

To szybkie proste danie, które bardzo nam z Mężem smakuje, pomimo iż wykorzystuję w nim zupę z "papierka" - czego na co dzień unikam jak ognia. Przepis znam już od dawna i czasem do niego wracam, gdy potrzebuję szybko zrobić coś z kurczaka. 



Składniki ( na 2 porcje ):

pierś z kurczaka ( podwójna )
cebulka
francuska zupa cebulowa w torebce
3-4 łyżki majonezu
ser żółty
1 marchewka starta na tarce
sól, pieprz
 

Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, układamy na dnie małego naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w półtalarki i układamy na kurczaku. Marchew podsmażamy chwilę na maśle i układamy jako kolejną warstwę. Posypujemy zupą cebulową i smarujemy majonezem tak, aby całość była przykryta. Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 160C, pieczemy przykryte folią aluminiową. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze tak długo, aż ser się roztopi.



4 komentarze:

  1. Ciekawe :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale z dodatkiem piwa. Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten przepis i też czasem robię, ale jakoś rzadko się do niego przyznaję (właśnie dlatego, że z papierka).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...