poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pstrąg łososiowy pod pierzynką szpinakową z karmelizowaną marchewką

Pstrąg łososiowy to bardzo delikatna ryba - łososiowy ma jedynie kolor - w smaku nie wyczuwa się łososia. Tworząc ten obiad zainspirowałam się trochę przepisem Pascala - powstała w ten sposób karmelizowana marchew, która jest fajnym dodatkiem. Szpinakowy sos również świetnie komponuje się z rybą. 


 Składniki:

2 filety pstrąga łososiowego
sól
pieprz świeżo mielony
patelnia grillowa
odrobina oliwy z oliwek 

150g szpinaku mrożonego
sól 
odrobina śmietanki 30% ( lub 18% )

3 marchewki
1 mała cebulka
1 łyżeczka cukru
masło klarowane 
1 łyżka masła zwykłego
sól
pieprz

Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie na rozgrzane masło klarowane,lekko solimy, czekamy aż się zeszkli. Marchew kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię z zeszkloną cebulką. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem oraz łyżeczką cukru. Dodajemy łyżkę masła. Dusimy pod przykryciem, aż marchew będzie miękka. 



Szpinak umieszczamy w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę - dusimy kilka minut. 

Umyte i osuszone filety solimy z obu stron i umieszczamy na rozgrzanej patelni nasmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony ( zależnie od grubości filetów - krócej lub odrobinę dłużej ). Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...