Pstrąg łososiowy to bardzo delikatna ryba - łososiowy ma jedynie kolor - w smaku nie wyczuwa się łososia. Tworząc ten obiad zainspirowałam się trochę przepisem Pascala - powstała w ten sposób karmelizowana marchew, która jest fajnym dodatkiem. Szpinakowy sos również świetnie komponuje się z rybą.
Składniki:
2 filety pstrąga łososiowego
sól
pieprz świeżo mielony
patelnia grillowa
odrobina oliwy z oliwek
150g szpinaku mrożonego
sól
odrobina śmietanki 30% ( lub 18% )
3 marchewki
1 mała cebulka
1 łyżeczka cukru
masło klarowane
1 łyżka masła zwykłego
sól
pieprz
Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie na rozgrzane masło klarowane,lekko solimy, czekamy aż się zeszkli. Marchew kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię z zeszkloną cebulką. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem oraz łyżeczką cukru. Dodajemy łyżkę masła. Dusimy pod przykryciem, aż marchew będzie miękka.
Szpinak umieszczamy w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę - dusimy kilka minut.
Umyte i osuszone filety solimy z obu stron i umieszczamy na rozgrzanej patelni nasmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony ( zależnie od grubości filetów - krócej lub odrobinę dłużej ). Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz