sobota, 28 grudnia 2013

Krokiety z kapustą i z grzybami

To może nie najszybsze w przygotowaniu danie, ale na pewno warto poświęcić ten czas. Można przyrządzić je przy okazji robienia kapusty z pieczarkami - wystarczy wówczas usmażyć kilka naleśników, wypełnić je farszem, uformować krokiety i zamrozić na później. 




Składniki na farsz: 

0,5 kg kapusty kiszonej
0,25kg pieczarek 
masło
pieprz
cukier
listek laurowy
ziele angielskie

Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna - warto jednak kupić kapustę tzw. średnio ukwaszoną - wówczas od razu jest idealna. Siekamy ją i umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy listek i ziele, podlewamy wodą i dusimy. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki i podduszamy na maśle soląc je odrobinę ( sprawi to, że puszczą wodę i będą się dusiły, zamiast smażyć ). Pieczarki wrzucamy do kapusty, dodajemy łyżkę masła i całość dusimy do czasu, gdy kapusta będzie miękka - wychodząc z "bigosowej" zasady - im dłużej tym lepiej. Warto zatem przygotować tę kapustę dzień wcześniej, a w dniu przygotowywaniu krokietów podgotować ją jeszcze ok. 15 minut. Wystudzić. 

Naleśniki przygotowujemy według przepisu TUTAJ.

Wystudzony farsz układamy w naleśniku i składamy w kopertę zawijając naleśnik do środka ( można zwinąć w rulonik, ale wersję kopertową łatwiej się smaży ). 

Gotowe krokiety przed podaniem podsmażamy na złoto na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...