wtorek, 31 grudnia 2013

Śledź ze śliwkami i orzechami włoskimi

Ten śledź to jedno z dań numer jeden na naszym Wigilijnym stole. Łączy zamiłowanie mojego Męża do śliwek i moje do orzechów. Z delikatnym sosem z jogurtu i śmietany, po około dobie leżakowania, smaki, którymi nas szczyci są po prostu genialne! 





Składniki:

4-5 śledzi matjas
1 czerwona cebulka
garść orzechów włoskich
10 śliwek kalifornijskich
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki gęstej śmietany 

Śledzie pokroić w kawałki, cebulkę i śliwki w kosteczkę, orzechy pokruszyć drobno ( najlepiej używając ścierki i tłuczka do mięsa ),  z jogurtu i śmietany utworzyć gęsty sos. Wszystko połączyć i odstawić najlepiej na noc do lodówki. W te kilka godzin śliwki i orzechy nadadzą całości fantastyczny smak. Serwując można ozdobić na przykład kiełkami rzodkiewki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...