środa, 14 sierpnia 2013

W środku sezonu paprykowego - Czas na peperonatę!

Uwielbiam sezon paprykowy i paprykę w każdej postaci...faszerowaną, w leczo, w sałatkach. Dziś zachciało mi się czegoś baardzo paprykowego. Padło na peperonatę - czyli "leczo z papryki". Świetne danie, które można zjeść solo, podane z mięsem, z ryżem, z kaszą...Do wyboru do koloru. Przygotowanie jest dość pracochłonne - musimy być cierpliwi, podczas gdy papryka będzie miękła - ale warto! 




Potrzebujemy:

- dwie papryki czerwone, jedną zieloną, jedną żółtą ( tak było u mnie - ale można skupić się na jednym kolorze ) - łącznie ok. 1kg
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory - u mnie były to polne podłużne pomidory, bardzo dojrzałe, które uwielbiam
- oregano lub bazylia
- sól, pieprz, cukier do smaku
- łyżka octu winnego i balsamicznego



Na patelni podsmażamy do miękkości cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, podsmażamy dosłownie chwilę, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę - dusimy, aż straci trochę objętości. Wówczas wrzucamy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Dusimy wszystko do miękkości papryki i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dodajemy ocet winny i balsamiczny i gotujemy jeszcze chwilkę. Voila! Gotowe!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. coś dla mojego dziadka =D super !

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...