wtorek, 13 sierpnia 2013

Tarta z łososiem, pomidorami i mozzarellą

Jedno z pierwszych dań Kuchni Lidla jakie przetestowaliśmy i szczerze polecamy. Dawno nie przyrządzałam, ale koniecznie muszę powtórzyć, bo było wyśmienite i zniknęło w jeden wieczór!




Potrzebne będą:

- 200g ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100ml śmietany 30%
- 2 pomidory
- łosoś wędzony ok. 150g
- szczypiorek
- kulka mozzarelli
- łyżeczka masła
- bazylia
- sól
- pieprz 

Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy jaja, śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Foremkę do tarty przygotowujemy do pieczenia, smarując masłem. Wykładamy ją schłodzonym ciastem francuskim ( może być oczywiście gotowe ). Nakłuwamy widelcem spód, aby nie powstały niekontrolowane wybrzuszenia :). Na cieście układamy łososia, rozdrobnioną mozzarellę, posypujemy szczypiorkiem, układamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietanką. Możemy posypać świeżą lub suszoną bazylią.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160C przez ok 20-25min ( do lekkiego zarumienienia się tarty ). 

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...