poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Indyk z cukinią i zielonym groszkiem

Po wczorajszych roladkach zostały mi dziś kawałki indyka - padł pomysł na szybką potrawkę z zupełnie przypadkowymi, ale jak się okazało bardzo trafionymi składnikami - całość skomponowała się rewelacyjnie - a według męża była to potrawa numer jeden wśród moich eksperymentów z cukinią. Dużą zaletą jest to, że jest to kolejny obiad, który możemy przyrządzić w 15 minut ( czas ten wyznacza nam długość przyrządzenia paczuszki ryżu, jeśli będziemy z nim serwować danie ).




Potrzebujemy:

200-300g indyka
1 cebulę
małą puszkę zielonego groszku
pół dużej czerwonej papryki
pół cukinii
śmietanę do zup i sosów 18%
sól
świeżo zmielony pieprz
lubczyk





Indyka kroimy w kostkę, opruszamy solą. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy jedną cebulę posiekaną w półksiężyce. Po kilku minutach dodajemy indyka - smażymy do zrumienienia się. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz startą na grubych oczkach tarki cukinię, podsmażamy do miękkości. Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy łyżeczkę lub dwie lubczyku ( zależnie od upodobania intensywnych smaków ). Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem lub bez niczego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...