środa, 18 lutego 2015

Ziarniste naleśniki zapiekane pod beszamelem, z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i warzywami

Kasze zaczęłam odkrywać na nowo kilka lat temu. W dzieciństwie nie byłam wielką orędowniczką obiadów z kaszami - zwłaszcza, że w domu królowała gryczana, za którą delikatnie mówiąc nie przepadałam. Trend populizowania kasz w ostatnich czasach sprawił, że zaczęłam częściej po nie sięgać. Kulminacja nastąpiła po wizycie w Dobrej Kaszy Naszej w Zakopanem (więcej tutaj ). Dziś w mojej kuchni znajdziecie wszystkie rodzaje kasz - gryczaną, jęczmienną, pęczak, gryczaną prażoną i jasną, kuskus, jaglaną... Proponowana zapiekanka jest czasochłonna - nie da się ukryć :) jednak warto poświęcić ten czas :)




Składniki:

500g mięsa mielonego
1 woreczek kaszy gryczanej
1 cebula
1 marchew
1 puszka krojonych pomidorów
1 jajko
mleko
mąka ziarnista (u mnie trzy ziarna Lubella - możecie użyć innej, nawet pszennej i zrobić klasyczne naleśniki)
sól
pieprz
cukier
2 garście natki pietruszki
2 łyżki masła
mąka
mleko
gałka muszkatołowa
sól


Na samym początku gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. 

Przygotowanie naleśników to u mnie zawsze czarowanie - zawsze na oko - ale spokojnie :) Wam też się uda. Potrzebujecie miskę i mikser. Do miski wlewacie...dajmy na to...niepełne dwie szklanki mleka. Wbijacie jajko. I wsypujecie odrobinę mąki na początek - miksujecie do gładkiej masy stopniowo dosypując mąkę, aż uzyskacie nieco gęstsze niż samo mleko, lejące się strużką ciasto. Na końcu wsypujemy sporą szczyptę soli. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, dużej patelni z odrobiną oleju (użyłam zwykłego, słonecznikowego). Ilość naleśników, którą uzyskacie zależy od ilości przygotowanego ciasta oraz porcji ciasta wylewanego na patelnię (aby uzyskać jednakowe naleśniki możecie użyć łyżki wazowej do odmierzania porcji ciasta). Ja usmażyłam pięć sztuk - jest to wystarczająca ilość do tej zapiekanki. Wszystko zależy też od wielkości naczynia :)

Gdy usmażymy naleśniki na tej samej patelni podsmażamy na oleju cebulę posiekaną w kostkę oraz marchew startą na tarce na grubych oczkach. Gdy cebula i marchew zmięknie dodajemy pokrojony ząbek czosnku a po chwili mięso mielone. Smażymy całość do momentu aż mięso będzie całkowicie wysmażone. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli to konieczne szczyptą cukru. Przyznaję się - bez bicia - że dodałam kilka kropel Maggi :) Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i posiekaną natką pietruszki. 

Przygotowujemy sos beszamelowy - rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy, 2 łyżki mąki - zestawiamy z ognia i wlewamy mleko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Stawiamy ponownie na ogniu i czekamy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje - wówczas dodatkiem mleka regulujemy jego konsystencje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 

Na naleśniki nakładamy farsz i rolujemy. Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem, polewamy beszamelem i zapiekamy w 180C przez około 15 minut - aż beszamel się lekko zarumieni. 








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...