Podstawą do wielu wspaniałych ciast i tortów jest dobry przepis na biszkopt. Oto on:
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody (lub ciut więcej zależnie od mąki)
Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy 3 łyżki gorącej wody, ucieramy. Dodajemy mąkę i budyń oraz proszek do pieczenia. Jeśli ciasto wyda nam się zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę wody. Na koniec mieszkamy delikatnie ale dokładnie z pianą z białek.
Pieczemy 25-30 minut w 180C.
Jeśli chcemy eksperymentować - możemy rzucić ciastem na dywan (razem z tortownicą zaraz po upieczenia) z wysokości kolan - podobno usuwa to z ciasta powietrze i zapobiega opadnięciu - u mnie chyba zadziałało, bo biszkopt upiekł się bezbłędnie - był wysoki i równy. Niestety w związku z masą świątecznych przygotowań nie doczekał się zdjęć :) (musicie wierzyć na słowo, że to przepis idealny!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz