wtorek, 6 stycznia 2015

Idealny biszkopt

Podstawą do wielu wspaniałych ciast i tortów jest dobry przepis na biszkopt. Oto on:

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody (lub ciut więcej zależnie od mąki)

Żółtka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy 3 łyżki gorącej wody, ucieramy. Dodajemy mąkę i budyń oraz proszek do pieczenia. Jeśli ciasto wyda nam się zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę wody. Na koniec mieszkamy delikatnie ale dokładnie z pianą z białek. 

Pieczemy 25-30 minut w 180C. 

Jeśli chcemy eksperymentować - możemy rzucić ciastem na dywan (razem z tortownicą zaraz po upieczenia) z wysokości kolan - podobno usuwa to z ciasta powietrze i zapobiega opadnięciu - u mnie chyba zadziałało, bo biszkopt upiekł się bezbłędnie - był wysoki i równy. Niestety w związku z masą świątecznych przygotowań nie doczekał się zdjęć :)  (musicie wierzyć na słowo, że to przepis idealny!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...