wtorek, 30 grudnia 2014

Elegancka przystawka śledziowa - śledź na poduszce

Pomyślałam, że skoro mamy śledzia pod pierzynką to może być i śledź na poduszce. To prosty i efektowny sposób na coś dobrego - może posłużyć jako przystawka, zakąska, a  może być po prostu jednym z dań na wieczornej kolacji - na przykład Sylwestrowej!



Śledzia można, ale nie trzeba - zamarynować - przepis na marynowane śledzie znajdziecie TUTAJ

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
2-3 filety śledziowe
1 jabłko
3-4 średnie ogórki konserwowe
1 średnia cebulka
2 łyżki majonezu
2 małe łyżeczki śmietany

Najtrudniejszym etapem jest przygotowanie koszyczków z ciasta francuskiego -  ciasto należy pokroić na kwadraty o boku ok. 7cm (ważne, żeby były dość równe i aby w międzyczasie nie dociskać ciasta - nie wyrośnie równo). W połowie kwadratów wycinamy kwadratowe okienka. Całe kwadraty smarujemy na brzegach żółtkiem i kładziemy na nie te z okienkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy obserwując cały czas około 10 minut w 200C. Gdy zauważymy, że ciasto lekko się zarumieniło i ładnie wyrosło - wyjmujemy - nie dopuścimy w ten sposób do spalenia.

Cebulę, ogórka i jabłko obrane ze skórki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem i śmietaną. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą lub cukrem oraz pieprzem. 

Koszyczki wypełniamy sosem warzywnym, a na wierzchu każdego, kładziemy kawałek śledzia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...