sobota, 12 lipca 2014

Sernik jagodowy

Ostatnio mam niesamowitą radość z przygotowywania rzeczy nietypowych - a  jeśli okazują się hitem - tym radość moja jest większa! Był już sernik chałwowy - teraz czas na owoce na czasie - czyli jagody i jagodową wersję sernika. Ciasto ma niesamowity, lekko jagodowy smak, ale mistrzostwem jest tu kolor! Przepis podpatrzyłam na blogu Pin-up cake .



Składniki:

herbatniki petit beurre na spód
300g jagód
1kg sera na sernik z wiaderka ( u mnie Tesco - okazał się bardzo dobrej jakości i jest w przystępnej cenie)
50ml śmietany 30%
niepełna szklanka cukru
4 jaja
1 budyń waniliowy (bez cukru)

Na przepyszną polewę potrzebujemy:

2 białe czekolady (po 100g)
300g jogurtu greckiego
owoce do dekoracji (jagody, borówki)

Spód tortownicy *(masa będzie dość płynna, więc dobrze, aby była szczelna) wykładamy herbatnikami. Jagody płuczemy w zimnej wodzie, blendujemy ze śmietanką i przecieramy przez sitko.  Ser miksujemy z musem jagodowym, cukrem, dodajemy kolejno jajka i na końcu budyń. Gotową masę wylewamy na tortownicę. Pieczemy w 180C do czasu, aż masa się zetnie - u mnie trwało to około 1,5h (na ostatnie 30 minut można zmniejszyć nieco temperaturę). Sernik studzimy i chłodzimy w lodówce. Nie przejmujcie się, jeśli ciasto się przypiecze z wierzchu, popęka w czasie studzenie - polewa zamaskuje defekty :)


Rozpuszczamy 2 białe czekolady w kąpieli wodnej (w miseczce, najlepiej aluminiowej, umieszczonej na garnku z wrzącą wodą) i czekamy, aż masa przestygnie. Przestudzoną masę miksujemy z jogurtem greckim. Masą smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy owocami - wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby polewa nieco stężała.

I co Wy na to?









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...