niedziela, 18 maja 2014

Niedzielny obiad lub pomysł na efektowna kolację - ślimaki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to czasem ostatnia deska ratunku - szybko pozwala wyczarować coś z niczego. Tym razem jednak, całe danie było przemyślane i zamierzone. Połączenie mięsa mielonego z ciastem francuskim może wydać się dość pospolite - ale według mnie jest bardzo smaczne, a na dodatek pozwala wyczarować różne ciekawostki - tym razem będą to ślimaki. Podane z lekką sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 kg mięsa mielonego ( np. z łopatki wieprzowej )
1 marchewka
1 jajko
1 łyżka śmietany lub majonezu
2 łyżki otrębów (dowolnych) lub dwie łyżki bułki tartej ( ja zstępuję ją ostatnio właśnie otrębami)
sól
pieprz
szczypta cynamonu


Marchew ścieramy na grubej tarce i podsmażamy na odrobinie masła klarowanego do miękkości. Mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy jajko, marchew, śmietanę lub majonez. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cynamonu. 

Ciasto francuski kroimy wzdłuż krótszego boku na kawałki ok. 6-8cm. Na środku układamy wąski pasek mięsa, umożliwiający nam zamknięcie paseczka ciasta i rolujemy je na kształt ślimaków. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem, aby w czasie pieczenie nabrały ładnego rumianego koloru. Pieczemy w 180C około 30-35minut.

1 komentarz:

  1. Kocham takie ślimaczki ! Można je zrobić na słodko i na wytrawnie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...