piątek, 7 lutego 2014

Szybkie ciasto z nietypowymi owocami

Co roku po Wigilijnym kompocie zostaje cały garnek suszonych owoców. Już rok temu wpadliśmy z Mężem na pomysł, żeby owoce zblendować i zamrozić! Poprzednio, zjedzone zostały ze śmietaną, a dziś wpadłam na pomysł, żeby dodać je do ciasta, do mojego starego sprawdzonego ciasta z przepisu na proste ciasto z rabarbarem z bloga Doroty. Ciasto idealnie sprawdzi się na jutrzejszy wyjazd w góry :) 



Składniki: 

2 szklanki mąki
3 jajka
kostka margaryny lub masła
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
owoce 
opcjonalnie cukier brązowy



Masło rozpuszczamy z cukrem w rondelku i chłodzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i żółtka - miksujemy z wystudzoną masą z rondelka. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy ze zmiksowaną masą. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy dowolne owoce - u mnie masę z owoców z wigilijnego kompotu. Posypujemy brązowym cukrem.

Pieczemy 45 minut w 180C. 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wow ! Ale zaskoczenie :) Pozytywne oczywiście !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem, Ci, że bałam się trochę co z tego wyjdzie, czy masa owocowa nie jest za wilgotna i nie przyczyni się do powstania zakalcu - ale wyszło genialne, puszyste ciasto z nutką smaku wigilijnego kompotu :) Pyszne! :)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł na wykorzystanie owoców:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...