piątek, 3 stycznia 2014

Klopsiki rybne w galarecie

Od dawien dawna, na naszych stołach w Wigilię i Święta króluje karp. Jeśli jednak nie mamy wśród naszych bliskich miłośników karpia, możemy zastąpić go bardzo fajnym daniem - serwowanym na ciepło - w postaci klopsików obiadowych - lub na zimno w galarecie. Z odrobinką majonezu, doprawione, delikatne mięso z galaretką, na pewno zaspokoi podniebienia bardziej wybrednych domowników! Na mnie zrobiło wrażenie najpierw bezpośrednio po wyjęciu z wywaru - w związku z tym zamierzam wykorzystywać ten przepis w ciągu roku, jako danie obiadowe. Nie gorsza, w dalszym toku smakowania, okazała się wersja na zimno! W pełni może zastąpić ościstego karpia - warto jednak zadbać o to, aby przygotować je z dobrej jakości ryb, filetów.Klopsiki na tyle przypadły mi do gustu swoją delikatnością i smakiem, że dziś zagościły na talerzu w porze obiadowej.



400g ryby ( mintaja, dorsza )
1 cebulka
natka pietruszki
łyżka manny
1 białko
warzywa na wywar ( marchew, pietruszka, seler, por )
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
inne przyprawy
żelatyna 

Z obranych warzyw ( oprócz cebuli ) przygotować bulion warzywny, dodając listek laurowy, ziele, soląc i doprawiając pieprzem do smaku. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie masła klarowanego lub oleju.  Filety należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać cebulkę, łyżkę kaszy i białko jaja oraz doprawić wedle własnego uznania. Dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. 
Formować kulki i wrzucać je na gotujący się wolno bulion warzywny ( po wcześniejszym odcedzeniu warzyw ). Każdą partię klopsików gotować około 10-15 minut.



Klopsiki ułożyć w naczyniu, w którym zamierzamy je serwować. Bulion przecedzić ( przez gazę lub ścierkę, aby pozbyć się białek i zanieczyszczeń po gotowaniu klopsików ), zagotować, zestawić z ognia i dodać odpowiednią do ilości płynu ilość żelatyny. Całość należy bardzo dobrze rozmieszać i pozostawić do ostygnięcia. Gdy bulion zacznie gęstnieć - zalać klopsiki i odstawić do zastygnięcia. 





1 komentarz:

  1. o, takie klopsiki to super pomysł! na imprezę jak ulał.
    u mnie były takie w occie :]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...