niedziela, 8 grudnia 2013

Naleśniki z łososiem, szpinakiem i mozzarellą ...

Naleśniki specjalnie dla mojego Męża. Jego smaki. 


Naleśniki: 

mleko 
1 jajko
mąka
sól
gałka muszkatołowa 
odrobina ziół prowansalskich 

Farsz

200g szpinaku mrożonego
łyżka śmietany 18%
100g łososia wędzonego 
pół kulki mozzarelli

Przygotowujemy ciasto na naleśniki według standardowego przepisu - do miski wlewamy na oko ilość mleka - ja przygotowywałam naleśniki na kilka sposobów, więc było to ponad pół litra mleka - jednak na 4-5 naleśników jedynie ze szpinakiem i łososiem wystarczy za pewne ok. 250ml. Dokładamy jedno jajko i miksując dodajemy mąkę, aż do uzyskania gładkiej nieco gęstszej masy. Doprawiamy solą i pozostałymi ziołami. Smażymy cienkie naleśniki wylewając średnią łyżkę wazową ciasta na bardzo rozgrzaną, lekko natłuszczoną olejem patelnię.

Szpinak podsmażamy w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką śmietany. Łososia wędzonego w plastrach wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilę. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 

Na naleśnikach układamy ok. 2 łyżek szpinaku, odrobinę łososia i mozzarellę. Składamy do środka tworząc zamkniętą kopertę. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym po 2-3 minuty z każdej strony. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...