wtorek, 10 grudnia 2013

Kasza z curry, boczkiem, gruszką, śliwką suszoną, czarnymi oliwkami, cebulką, rodzynkami i miodem!

Nie ma nic lepszego i prostszego niż zapiekane kasze - nie doceniamy ich. Jest to proste jak drut i dużo w tych daniach zależy od nas samych - składniki dobieramy sami! :) Mój kolejny celny strzał w gusta kubków smakowych mojego Męża.




Dziś u nas kasza perłowa z: 

boczkiem surowym 
1 cebulą 
5 oliwkami 
5 pieczarkami
połową gruszki 
łyżką miodu 
7 śliwkami suszonymi
curry
olej aromatyzowany z czosnkiem, pomidorami i bazylią 
parmezanem


2 woreczki kaszy gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na maśle klarowanym ( lub oleju rzepakowym ) podsmażamy cebulkę - dodajemy szczyptę soli, dorzucamy cienko pokrojony boczek ( ok. 100g ). Po 5 minutach oddajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną połowę gruszki. Na koniec dodajemy miód, suszone śliwki i curry. Dusimy jeszcze chwilę.

Do żaroodpornego naczynia wykładamy kaszę, na to zawartość patelni. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy startym parmezanem lekko przy okazji mieszając. Zapiekamy w 150C około 20 minut. 

Ślinka cieknie na samą myśl! 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...