piątek, 22 listopada 2013

Placki ziemniaczane z sosem serowo-pieczarkowym

Kocham placki ziemniaczane. I choć nie należą  do najdietetyczniejszych potraw, pozwólmy sobie na nie, raz na jakiś czas. 

 

Z sosem serowo-pieczarkowym smakują wyjątkowo pysznie i są świetną alternatywą dla placków po węgiersku.



Potrzebujemy:

Na placki:

0,5kg ziemniaków
średnią cebulę 
sól
1 jajko
mąkę 

Na sos: 

1/2 serka topionego gouda lub ementaler
200g pieczarek 
kilka suszonych pomidorów w oleju
śmietanę 18% do zup i sosów - 3-4 łyżki
sól, pieprz, gałkę muszkatołową

Ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na 15 minut, po czym odlewamy wodę. Dodajemy jajko, i startą na tarce cebulę ( lub pokrojoną w drobną kosteczkę). Mieszamy i dodajemy mąkę - około 2 łyżek - tak, aby masa lekko zgęstniała. Doprawiamy do smaku. Smażymy placki na oleju rzepakowym. Na złocisty kolor. 

Pokrojone w półtalarki pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy posiekany serek topiony - czekamy, aż się rozpuści i dodajemy śmietanę. Wrzucamy kilka posiekanych pomidorów suszonych. Na koniec doprawiamy solą i pieprze. Dla chętnych odrobiną gałki muszkatołowej. 



 

3 komentarze:

  1. Niezbyt lubię te placuszki ale tu wyglądają przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Stało się - wszystko przez ten post! Jestem głodna i chcę placki:)) Fajnie Ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mówię Ci - są genialnie pyszne z tym sosem :) Pewnie też masakrycznie kaloryczne, ale... czego się nie robi dla kubków smakowych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...