czwartek, 31 października 2013

Zupa z rydzy

Zupa z rydzy to mój eksperyment kulinarny - i choć budził moje wątpliwości, ostatecznie zakończył się sukcesem. I to chyba już ostatni przepis "rydzowy" w tym sezonie.



Potrzebujemy:

300g rydzy
2l wywaru warzywnego
jedną dużą cebulę
jedną dużą marchew
śmietanę 18% do zup i sosów
koperek
przyprawy do smaku

Przygotowujemy bulion, zagotowujemy go. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, lekką ją rumienimy, po czym dodajemy pokrojone rydze i startą na tarce marchew. Całość solimy szczyptą soli, smażymy ok. 10 minut. Dodajemy zawartość patelni do bulionu, dodajemy śmietanę. Zupę gotujemy ok. 30 minut ( w zasadzie polecałabym nawet przygotowanie jej kilka godzin przed podaniem, aby przeszła smakiem grzybów ). Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. 
Można serwować z koperkiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...