czwartek, 31 października 2013

Ogórki curry

W tym roku naszło mnie na przyrządzenie jakichś przetworów - między innymi moją uwagę przykuły ogórki w curry, których w sezonie ogórkowym mnóstwo pałętało się po durszlaku i całym necie. Miksując kilka przepisów popełniłam niespełna 10 słoiczków - efekt - rewelacyjny! W miniony weekend pierwszy słoik dokonał żywota :)

Potrzebujemy: 

2kg ogórków gruntowych
cebulę 
kilkanaście kuleczek gorczycy
1,5l wody 
1,5 szklanki cukru 
1,5 szklanki octu 
3-4 łyżki curry 
2 łyżki soli

Powyższe porcje są mocno orientacyjne - tak naprawdę każdą zalewę do słoiczków powinno się próbować i starać się dobrać składniki tak - aby niczego nie było za mało - zwłaszcza jeśli chodzi o ocet i o curry. Lepiej z dwojga złego dodać więcej octu niż za mało - bo w rezultacie możemy uzyskać ogórki w wodzie :)

Ogórki obieramy i kroimy w słupki - grubsze, mniejsze - jak kto woli - ja następnym razem zrobiłabym zdecydowanie grubsze. Układamy pionowo w słoikach, do słoików wkładamy po kilka piórek cebuli i kilka kuleczek gorczycy.

Zagotowujemy zalewę, gotujemy chwilę, dajemy jej ostygną - taką też lekko wystudzoną zalewamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 8-10 minut. 

Ogórkom dajemy się przegryźć minimum miesiąc czasu. 




2 komentarze:

  1. Moje ulubione, muszę wreszcie zrobić domowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są wyjątkowo pyszne, delikatne - polecam Ci!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...