niedziela, 11 sierpnia 2013

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami, oliwkami, szynką parmeńską i fetą...

W ferworze sezonu cukiniowego postanowiłam wykorzystać dziś cukinię do makaronu - i tak powstał makaronowy misz-masz, na podstawie tego co akurat znalazło się w lodówce. Efekt - PIORUNUJĄCO GENIALNY! Żałuję, że nic nie zostało, bo chętnie wzięłabym dokładkę! Polecam wszystkim - to naprawdę rewelacyjnie smakuje!



Potrzebujemy:

1 małą cukinię
2 porcje makaronu - u mnie spaghetti pełnoziarniste
8-10 czarnych oliwek
6-7 suszonych pomidorów
5 plasterków szynki parmeńskiej 
tymianek
100g serka mascarpone
sól
pieprz
ser feta do posypania

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię ( można smażyć na odrobinie masła dla polepszenia smaku ). Po chwili dodajemy pokrojone drobno szynkę parmeńską, oliwki i pomidory. Doprawiamy szczyptą tymianku. Gdy całość lekko się poddusi dodajemy mascarpone - można lekko podlać wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodajemy solą i zmielonym pieprzem ( ostrożnie z solą bo szynka jest słona ). Do sosu dokładamy odsączony makaron. Posypujemy drobno pokrojoną fetą i mieszamy. 

Palce lizać !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...