niedziela, 11 sierpnia 2013

Jajko mollet z kawiorem

Dość nietypowo, rzekłabym - ekscentrycznie. I dla miłośników nietypowych doznań smakowych. Ale tego można było się spodziewać po Doradcy Smaku - słynnym Michael'u. Mnie do końca nie przekonało to połączenie. Mojego męża chyba też nie...ale wszystkiego trzeba spróbować. Oto przepis na śniadanie we francuskim stylu - dla tych, którzy mają w niedziele rano dłuższą chwilę na posiedzenie w kuchni.



Potrzebujemy:

2 jajka
bagietkę
40 g kawioru

1 małą cebulkę 
100 g masła pokrojonego w kostki
50 ml śmietany 36% ( może tez być 18% )
40 ml wina białego wytrawnego
40 ml szampana

imbir mielony
paprykę ostrą mieloną 
sól

Do garnka wlewamy wino, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, imbir mielony i gotujemy aż prawie całe wino prawie wyparuje. Bagietkę kroimy na kromeczki i przygotowujemy do zrobienia z nich grzanek na grillu, w piekarniku, na patelni grillowej ( można lekko posmarować je masłem i natrzeć czosnkiem, jeśli ktoś lubi ). Do garnka z sosem wlewamy śmietankę, mieszkamy, dodajemy masło - doprowadzamy masę do jednolitej konsystencji. Jajka gotujemy na półmiękko ( ok. 5,5 minuty ) - jeśli ktoś jest bardziej wprawiony może przygotować jajka po benedyktyńsku - tak też u mnie było ( jajko wbijamy do wody z dodatkiem octu i gotujemy do ścięcia się białka). Na sam koniec dolewamy do sosu szampana, szczyptę papryki i mieszkamy. Na talerzu na łyżeczce kawioru układamy jajka, polewamy sosem, podajemy z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...