niedziela, 16 listopada 2014

Meksykański sposób na ucztę ze znajomymi

Uwielbiam Gordona.  Najchętniej obserwuję jego poczynania w programie, gdzie gotuje razem ze swoją rodziną - powstają wówczas szybkie i proste, ale bardzo ciekawe dania. Tak też podpatrzyłam to co chcę dziś Wam pokazać. Absolutnie fantastyczny pomysł na imprezowe danie - ale ostrzegam! Przedstawiona porcja znika w całości w czterech żołądkach :) 



Składniki:
3 placki tortilli
1 kg mięsa mielonego
przyprawa do dań meksykańskich (u mnie Kamis - przyprawa do klopsików w sosie taco - jest genialna!)
passata pomidorowa lub puszka pomidorów
puszka czerwonej fasolki
100g żółtego sera
5 jaj
odrobina oleju rzepakowego
sól, pieprz, cukier

Mięso podsmażamy na patelni w międzyczasie dodając pomidory, przyprawę meksykańską, odrobinę cukru, sól, pieprz. Całość maksymalnie odparowujemy, do uzyskania w miarę gęstej masy. Pod koniec dodajemy czerwona fasolkę, a gdy mięso nieco przestygnie mieszamy je ze startym żółtym serem.

Przygotowujemy okrągłe naczynie żaroodporne - spód smarujemy olejem i posypujemy świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem. Dwa z placków tortilli kroimy na pół i wykładamy połówkami boki naczynia. Trzeci placek kładziemy na spodzie. Wykładamy masę mięsną, łyżką robimy w pięciu miejscach zagłębienia, w które wbijamy delikatnie jajka. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika - pieczemy 20-30 minut (danie trzeba obserwować, aby nie spaliła się za bardzo tortilla a jednocześnie, aby ścięły się ładnie jajka na wierzchu). Gotowe - wystarczy spałaszować! 











1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...