czwartek, 16 października 2014

Gulasz z serc drobiowych

Podroby z wielu względów są daniami kontrowersyjnymi. My, Polacy, uważam, że jesteśmy narodem, który lubi mięso jedynie w formie, która w żaden sposób z niczym się nie kojarzy, nie przypomina kształtem niczego obrzydliwego, nie ma oczu, nóżek itp...Dlaczego tak jest? nie wiem. Niby twardy z nas naród, ale jednak...robaczków w zasadzie nie spożywamy :) Chyba najbardziej obala mit wątróbka...której jemy sporo. Gorzej już sprawa ma się z ozorkami, żołądkami, kurzymi łapkami czy sercami. Ja wszystkie podroby uwielbiam...dorzucę jeszcze flaki czy czerninę z krwi kaczej, którą już tu pokazywałam. Dziś na talerz wrzucam gulasz z serc drobiowych. Danie, bądź co bądź na czasie - w nawiązaniu do filmu "Bogowie" - tak się złożyło, że zagościło u nas na obiad w dniu, w którym wybraliśmy się do kina *(swoją drogą o filmie będę pisała w weekend...). 



Serduszka drobiowe w smaku przypominają żołądki...jednak są bardziej miękkie. Są małe, zatem jeśli chcecie przygotować dwudniowy obiad dla dwóch osób zakupcie minimum 600g. Przygotowanie - banalne, choć trwa chwilę, nie jest to obiad do przygotowania w 15 minut. Raczej w godzinę...półtorej. 

Składniki:

600g serc drobiowych (serca oczyszczamy z tłuszczyku i wystających  aort - przeważnie serca są już dobrze oczyszczone)
2 marchewki
1 cebula
3 łyżki śmietany 12 lub 18%
odrobina mąki
sól
pieprz
liść laurowy
garść natki pietruszki lub kopru
3-5 ziaren ziela angielskiego
olej

Cebulę kroimy w pół-talarki i podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Przesmażamy również oczyszczone serca i dodajemy do cebuli. Dokładamy pokrojoną w talarki marchewkę. Podlewamy wodą. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dusimy około godziny. Na koniec delikatnie zaprawiamy mąką i śmietaną, dodajemy natkę pietruszki lub koper. Do smaku doprawiamy solą, jeśli to konieczne. 

Taki gulasz serwujemy najlepiej z kaszą - rodzaj dowolny. Dla tych co nie lubią kasz odpowiedni będzie też ryż czy ziemniaki. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...