wtorek, 3 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe

Jak wspomniałam w poprzednim poście z połowy składników na kulebiak ( przepis TUTAJ) możemy wykonać paszteciki do barszczu. Barszcz czerwony z pasztecikami, to coś co uwielbiam. W tym roku zamierzam przygotować zakwas na czerwony barszcz, który przyrządzę w pierwszy lub drugi dzień Świąt ( w Wigilię króluje u nas grzybowa ). 




Ciasto na paszteciki wałkujemy w prostokąt, wycinamy przeciwlegle trójkąty równoramienne - o dość szerokiej podstawie, aby zmieściło się dużo farszu. U podstawy kładziemy farsz i turlamy w rogalik zawijając na koniec rogi do środka. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy nieco krócej niż kulebiak - jak tylko paszteciki się zarumienią - wyjmujemy je z piekarnika. Z połowy porcji na kulebiak wychodzi około 15 pasztecików o dość grubym cieście. Gdyby ktoś cierpliwie rozwałkował ciasto cieniej - uzyska 20 pasztecików. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...