niedziela, 24 listopada 2013

Zacierki na mleku

Dziś na życzenie mojego Męża powstała zupa "przedszkolna", czyli zacierki na mleku. Pewnie dla większości zupa znienawidzona - my jakoś nie mamy z nią złych wspomnień, więc powstała na dzisiejsze śniadanie :) Wykorzystałam nadmiar zacierek, które ugotowałam wczoraj.


Przypomnę składniki na zacierki: 

50g mąki
jajko ( jedno małe )
odrobina ciepłej wody ( około jednej łyżeczki )
szczypta soli

oraz do zupy - mleko :) dla tej porcji zacierek około pół litra - uzyskamy wówczas dwie porcje.

Wyrabiamy ciasto na zacierki i "skubiemy" je na gotujące się mleko - warto to robić na najmniejszym ogniu, aby mleko nam nie wykipiało. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy albo cukrem - jeśli chcemy wersję na słodko" lub solą. 





2 komentarze:

  1. o, to smaki mojego dzieciństwa! super przepis.
    bardzo sympatyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A zacierki - to fakt - istne smaki dzieciństwa. My zaczęliśmy do nich wracać z chęcią :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...