niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka brokułowa z migdałami

Rzadko ostatnio jadamy brokuły - w sumie, chyba po prostu nie przepadamy za tym warzywem. Jednak chęć na nie wróciła mi po urodzinach koleżanki, gdzie pojawiła się między innymi taka sałatka. Była pyszna - następnego dnia zastąpiła mi kolację! 



Składniki:

pół niewielkiego brokuła
garść płatków migdałów 
50g serka typu włoskiego ( lub fety )
2 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz

Brokuła kroimy na mniejsze różyczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy go w nim na 5-10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - mieszając jogurt z majonezem, wciskając ząbek czosnku i doprawiając solą i szczyptą pieprzu. Migdały prażymy lekko na suchej patelni. Odlewamy wodę z brokuła, dokładnie odcedzamy. Kruszymy do sałatki ser, polewamy sosem a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. 

Kolorystyczna bajka! I jaka smakowita! 




7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i mam pytanie... To wyszła jedna porcja z 500g brokuła? :)

      Usuń
    2. Ervisha - dziękuje za zwrócenie uwagi na to - oczywiście nie z całego brokuła, ale z połowy. Drugą połowę mam w lodówce ;) Już koryguję spis składników!

      Usuń
    3. Nie ma za co :) Tak zapytałam z ciekawości bo na zdjeciu nie widac by był on cały :) A sałatki z brokułów lubię... dodaje pomidory (mam swoje z działki), gotowane jajko na twardo i do tego sos jogurtowy albo na bazie oliwy z oliwek :) Polecam

      Usuń
    4. A to muszę przetestować i Twoją wersję, bo brzmi super!

      Usuń
  2. wszystko to co lubię, zestawienie tego razem musi być pyszne! pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...