wtorek, 1 października 2013

Tarta z grzybami leśnymi - czyli kolejne smaki jesieni...

Niewiele mi trzeba, aby poczuć prawdziwą jesień - wystarczy skrzyneczka grzybów z rodzinnych stron.

Dlatego dziś u nas tarta z grzybami leśnymi - "czarnymi łepkami"...



Potrzebujemy:

Spód pod tartę "Delecty" na słono - postanowiłam przetestować nowośc rynkową.

Kawałek pora
Średnią marchewkę
Grzyby leśne - w ilości takiej, aby po odparowaniu wypełniły całą tartę, ja dodawałam na bieżąco na patelnię - myślę, że było to ok. 300g.
Śmietanę 18% do zup i sosów - 250g.
Pietruszkę - pół pęczka.
1-2 jajka.
Ser żółty.
 Sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej.

Spód przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - uważam go za dość proste i szybkie rozwiązanie - jednak dodałabym nieco soli i polecam naprawdę bardzo cienko go rozwałkować - na małą tartę naprawdę ciasta jest za dużo. Ciasto podpiekamy w 190C ok 15-20 minut w piekarniku bez termoobiegu - do bardzo lekkiego zezłocenia.



Na maślę podsmażamy startą na tarce marchewkę i pokrojony w paseczki por, doprawiamy leko - dodajemy po chwili posiekane grzyby - dusimy do miękkości solimy. Dodajemy część śmietany - dusimy ok 5. minut. Na koniec zestawiamy z ognia - i dodajemy resztę śmietanty z rozmąconym jajkiem i pietruszką - mieszamy - doprawiamy do smaku.



Wykładamy farsz na lekko ostudzoną tartę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut do 190C - po tym czasie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut. 




Podajemy z czerwonym półwytrawnym winem - polecam Celebro!



SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...