czwartek, 24 października 2013

Rydze z patelni

W końcu! Po ponad miesiącu poszukiwań, w końcu udało mi się upolować rydze. Cena zaskakująco znośna - bo 25zł/kg. Trudno się było powstrzymać, co więcej - jutro jadę po kolejną porcję!

A dziś w ramach przedbiegów - rydze z patelni - nic prostszego i nic lepszego!

Grzyby płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym - odkrawamy nóżki (nie będą potrzebne), a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki, mniejsze można zostawić w całości. Grzyby opruszamy lekko mąką i wrzucamy na dobrze rozgrzane klarowane masło - smażymy około 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, tak aby obsmażyły się z obu stron. Na koniec - solimy. Serwujemy z białym winem.

Pyyycha!! ( niestety mąż - nie-miłośnik grzybów - tym, jakże wykwintnym posiłkiem, pogardził - ale nic nie szkodzi - wszystko dla mnie !!! ) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...