niedziela, 27 października 2013

Polędwiczki z jabłkami w szałwiowym sosie

Danie to zaczerpnęłam z przepisu Kamis - ponieważ cały zestaw przypraw posiadam w domu, często do niego wracam, nie korzystając już z produktu sklepowego. Polędwiczki te są wyjątkowe - nietypowe w smaku - rzec by się chciało dość ekskluzywne. Na pewno świetnie się nadają na wykwintną kolację jak i na niedzielny obiad. 



Potrzebujemy ( na 6 osób ):

2 polędwiczki wieprzowe 
200g pieczarek
2 małe jabłka
1 duża czerwona cebula
250ml śmietanki 36%
200ml soku
3 łyżki mąki
4 łyżeczki czerwonej papryki
4 łyżeczki tymianku
4 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżeczki rozmarynu
2 płaskie łyżeczki szałwi ( jeśli dysponujemy szałwią ze sklepu zielarskiego należy bardzo uważać z jej ilością, gdyż jest bardzo aromatyczna - lepiej dodać mniej niż za dużo ).
sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia
Potrzebna będzie naprawdę duża patelnia - chyba, że danie będzie z połowy składników.



Polędwiczki kroimy w ukośne plastry ok. 1cm, lekko rozbijamy i solimy. Mąkę mieszamy z papryką, szczyptą pieprzu i szczyptą soli. W tej mieszaninie obtaczamy polędwiczki i smażymy na patelni po ok. 2 minut z każdej strony ( tak, aby nie były surowe, ale żeby ich nie wysmażyć za mocno ). Polędwiczki odkładamy na talerz, zlewamy tam też resztę zaromatyzowanego oleju z patelni - przyda się do sosu, przykrywamy folią aluminiową, aby nie wyschły i przygotowujemy pozostałe produkty. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, jabłka kroimy w grubsze plasterki i wykrawamy gniazda nasienne, cebulę kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanej patelni smażymy do miękkości cebulę, dorzucamy pieczarki, smażymy chwilę, solimy. Na sam koniec dodajemy jabłka. Dolewamy sok jabłkowy i śmietankę oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Delikatnie mieszamy, aby powstał jednolity sos i wkładamy do niego polędwiczki. Dusimy ok. 20 minut - najlepiej pod przykryciem, aby polędwiczki były dobrze podgrzane. Na koniec, jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub ryżem. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...