Moje absolutnie największe cukiernicze odkrycie ostatnich dni - ostatnim takim był tort z masła orzechowego (TUTAJ ). Przepis pochodzi z książki Lidla z przepisami Pawła Małeckiego.
Nie spodziewałam się, że ciasto z dodatkiem kaszy gryczanej - i to w ogromnej większości wśród wszystkich składników, może być tak pyszne. Jest mocno czekoladowe i wspaniale wilgotne - co więcej - pozostaje świeże przez kilka dni! Nie będę go dłużej zachwalać - po prostu musicie go spróbować!
Składniki:
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej (200g)
5 jajek
180g cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
120 g mąki pszennej
150g masła
150g czekolady deserowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25g posiekanych orzeszków ziemnych
Do dekoracji:
100g czekolady deserowej
20g masła
50ml śmietany 30%
25g orzeszków ziemnych
Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy blenderem. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą oraz zmiksowaną kaszę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Miksujemy jeszcze chwilę. Masę wylewamy do foremki wysmarowanej odrobiną masła.
Pieczemy w 180C ok. 40-45 minut ( do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie polewamy je czekoladą rozpuszczoną z masłem z dodatkiem śmietanki. Posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Marzy mi się ta książka i mam nadzieję, że niebawem będę jej szczęśliwą posiadaczką :). A ten przepis jeszcze bardziej mnie utwierdził w moim marzeniu :)..
OdpowiedzUsuńGryczane ? Wow muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTa spływająca polewa wygląda bosko, sprawia, że ślinianki wariują :)
Jakiej wielkości formy należy użyć? I czy kasza gryczana ma być zwykła czy prażona? Bardzo ułatwi mi to zadanie :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasza gryczana prażona - najzwyklejsza w woreczkach :) Ja użyłam formy keksówki w standardowym rozmiarze - w zależności od szerokości i długości foremki ciasto wyjdzie najwyżej wyższe lub niższe. Proponuję jednak użyć jakiejś nie za wielkiej foremki :)
Usuń