Nietypowe połączenie brukselki z soczewicą i kurczakiem pozwoliło uzyskać pyszną i zdrową zupę. Przepis dzięki uprzejmości Weroniki ze Spring Plate .
Zupę przygotowuje się bardzo szybko i prosto a przygotowana porcja wystarczy dla dwóch osób na 2-3 dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca - myślę, że skuszą się na nią też ci, którzy nie przepadają za brukselką :)
Zupę przygotowuje się bardzo szybko i prosto a przygotowana porcja wystarczy dla dwóch osób na 2-3 dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca - myślę, że skuszą się na nią też ci, którzy nie przepadają za brukselką :)
Składniki:
100g zielonej soczewicy
1 udko z kurczaka
2 marchewki
300g brukselki
kurkuma
imbir
sól
pieprz
Z udka zdejmujemy skórę i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Po około 20 minutach udko wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości i kroimy na drobniejsze kawałki. Do wywaru wrzucamy brukselkę i pokrojoną w talarki marchew. Gotujemy warzywa około 10 minut, po tym czasie wrzucamy opłukaną soczewicę. Całość gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz kurkumą i imbirem. Dodajemy pokrojone mięso. Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz