Przygotowanie ośmiornicy chodziło za mną już jakiś czas...bodajże od jednego z odcinków Master Chef'a. Ośmiornicę do tej pory jadałam w carpaccio lub w innych daniach pod postacią ośmiorniczek "baby". Ale wiadomo - to nie to samo.
Składniki:
1 ośmiornica - ok. 1 kg
1 cebula
200g ryżu
kilka łyżek oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki - spora garść
pomidory w puszce lub passata pomidorowa
Zatem w końcu wypadało zaryzykować. Nadarzyła się okazja - niezła cena w sklepach na B. Zakupiłam więc ponadkilogramowy okaz, aby zrealizować plan dania z ośmiornicą. Postanowiłam pójść na łatwiznę, co niestety okazało się może nie najlepszym pomysłem - i skorzystałam z dania proponowanego w sklepowej gazetce. Niestety wszelkiej maści gulasze są dobre, aby wykorzystać dany rodzaj mięsa, ale nie żeby podkreślić jego smak.
Jeśli kupujemy głęboko mrożoną ośmiornicę - mamy połowę problemu z głowy - takowy egzemplarz jest bowiem przeważnie wypatroszony ... a co więcej poprzez zamrożenie "odstresowany". Co uwalnia nas od czynności wielokrotnego uderzania ośmiornicą o coś twardego :) W zasadzie mamy gwarancję, że ośmiornica nam się uda - czyli nie będzie gumowata i twarda.
Do dzieła: clue całej sprawy to ugotowanie ośmiornicy. Przed tą czynnością rozmrażamy ośmiornicę najlepiej przez całą noc w lodówce. Rozmrożony okaz myjemy dokładnie. W garnku do którego mamy szczelną pokrywkę umieszczamy oliwę tak aby zakryć dno, dodajemy 3 ząbki czosnku - wkładamy ośmiornicę, zakrywamy, ustawiamy najmniejszy ogień i dusimy pod przykryciem (raz, może dwa obracając i sprawdzając czy się nic nie przypala) przez około godzinę - półtorej.
Nasz zwierzak wydzieli sporo esencjonalnego wywaru w tym czasie - który oczywiście użyjemy do naszej potrawy. W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pozostałe 3 ząbki czosnku. Gdy będą zeszklone dodajemy puszkę pomidorów lub passatę pomidorową (ok. pół litra).
Dusimy całość około 10 minut. Po tym czasie dosypujemy 200g ryżu, dolewamy również wywar, w którym dusiła się ośmiornica. Ośmiornicę odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rissotto dusimy do czasu, aż wchłonie większość sosu i ryż stanie się miękki. W razie potrzeby oczywiście dolewamy wodę.
Na koniec dodajemy sól,pieprze, odrobinę cukru oraz pokrojoną ośmiornicę i posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz